mi smo vrtić koji se ne zatvara u ljetnim mjesecima

MALI PRINC

AKTIVNOSTI U SKLOPU CAP PROGRAMA

Predškolski CAP dio je CAP programa prevencije zlostavljanja djece i u našem se vrtiću provodi drugu godinu za redom prema planiranom kurikulumu u radionicama za djecu u vrtiću.

 Njegovi ciljevi su:  

  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama.

  • Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje.

  • Potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece

Ove pedagoške godine plan provođenja aktivnosti proširi smo na još dva objekta te su se Cap aktivnosti provodile u matičnom vrtiću u Višnjevcu i područnim vrtićima u Osijeku, Feričancima i Dalju.

Roditeljski sastanci u navedenim objektima realizirali su se tijekom studenog i ožujka tekuće pedagoške godine. Roditeljskom sastanku odazvalo se 50 roditelja koji su bili izuzetno aktivni i ovu temu ocijenili kao iznimno korisnu što je pokazatelj pozitivnih reakcija na provedbu ovog programa.

 Radionice za djecu realizirale su se tijekom studenog i travnja tekuće pedagoške godine. U radionice je bilo uključeno 83 djece. Radionice su trajale oko 60 minuta a vodile su ih tri CAP pomagačice. Koristeći igranje uloga i vođenu grupnu raspravu radionice obučavaju djecu prepoznati potencijalno opasne situacije, učinkovito koristiti opcije koje su im dostupne u datoj situaciji kao i kako ostati sigurni, jaki i slobodni. Radionice se bave situacijama u kojima su povrijeđena dječja osobna prava, usredotočujući se na napad vršnjaka, napad nepoznate odrasle osobe (pokušaj odvlačenja, otmice) i napada napad poznate odrasle osobe. Razvojna primjerenost postiže se korištenjem fotografija, igrokaza i vođene grupne rasprave kako bi se djeca poučila pitanjima osobne sigurnosti. Osim toga, pripremljene odgajateljice provode prethodnu pripremu djece kroz različite igrovne aktivnosti sa ciljem bogaćenja rječnika, kako bi djeca dobro razumjela sve ključne pojmove o kojima će biti riječi na radionicama.

 

Nakon provedenih radionica s djecom nastali su brojni likovni radovi te smo u oformili „cap kutak” gdje su roditelji mogli vidjeti radove, fotografije s radionica i kratak osvrt CAP tima.

You are here: Mali Princ Web AKTIVNOSTI U SKLOPU CAP PROGRAMA