mi smo vrtić koji se ne zatvara u ljetnim mjesecima

MALI PRINC

ODVIKAVANJE OD PELENA – KADA I KAKO KRENUTI?

 

Odvikavanje od pelena predstavlja veliki korak u životu djeteta i roditelja. Obično nakon druge godine života, dijete pokazuje spremnost za odvikavanje od pelena, a na roditeljima je da uspješno prepoznaju znakove djetetove spremnosti. Naravno, proces odvikavanja od pelena je individualan jer je svako dijete drugačije, ali djeca obično uspostavljaju kontrolu mokrenja i stolice oko druge godine. Ako je dijete zaista spremno, proces će ići lako i jednostavno. Važno je da roditelji ne forsiraju odvikavanje jer u suprotnom mogu izazvati negativne reakcije i loše posljedice.  

Za uspješan prelazak iz pelena u gaćice dijete treba biti tjelesno, psihički i emocionalno spremno. Jedan od pokazatelja Vam može biti djetetova suha pelena što znači da dijete može odgoditi potrebu za obavljanjem nužde neko vrijeme. Kao roditelj trebate biti spremni da taj proces može potrajati i dva do tri mjeseca (nekad dulje, nekad kraće) i da je potrebno puno strpljenja i podrške. Neki od znakova kako možete prepoznati da je Vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena su:

 

 • dijete ima normalnu i redovitu stolicu

 • ima duže periode kada je suho

 • dijete je razvilo svijest da je obavilo nuždu

 • dijete pokazuje da obavlja nuždu (pravi grimase, umiri se, povuče se u kutić)

 • koristi riječi za veliku i malu nuždu

 • pokazuje interes za korištenjem tute ili wc-a

 • smeta mu pelena 

 

Ukoliko procijenite da je Vaše dijete spremno za odvikavanje, u tom procesu Vam može pomoći ovih nekoliko savjeta:  

 

 1. Ako ste se odlučili pokušati odvikavanje tako da naviknete dijete da nuždu obavlja na kahlicu, prilikom kupovine kahlice uključite i dijete u izbor. Neka ono samo odabere onu koja će mu se najviše svidjeti.

 2. Razgovarajte s djetetom, upoznajte ga s time što je kahlica i čemu ona služi. To možete postići i kroz igru na način da djetetove igračke obave nuždu u kahlicu.

 3. U početku će dijete možda duže vremena sjediti na kahlici i ne obaviti nuždu, no nemojte ga zbog toga kažnjavati niti vikati na njega nego mu pokažite da cijenite to što je pokušalo.

 4. Ukoliko dijete obavi nuždu u kahlicu, nemojte praviti veliku stvar od toga niti ga pretjerano hvaliti kako dijete ubuduće ne bi bilo pod pritiskom vaše reakcije već ga umjereno pohvalite.

 5. U početku će se dogoditi i da se dijete popiški i ukaki u gaćice. Tada je važno da ostanete smireni i date djetetu do znanja da se ništa strašno nije dogodilo. Nemojte djetetu vraćati pelene jer ćete ga time samo dodatno zbuniti.

 6. Razvite određene rutine u smislu da nakon buđenja, doručka, prije ručka, prije odlaska u park, itd. ponudite djetetu da obavi nuždu u kahlicu ili wc školjku pa makar dijete i ne obavi nuždu. Na taj način ćete uspostaviti određeni ritam dana kad dijete treba obaviti nuždu ili će vam ono moći to samo reći. Također, budite svjesni toga da djeca u igri ponekad zaborave da trebaju na wc te ih stoga povremeno podsjetite.

 7. Izbjegavajte odvikavati dijete od pelena ukoliko prolazite kroz stresnu situaciju u obitelji ili kada dijete prvi put kreće u jaslice ili vrtić.

 8. U cijelom procesu odvikavanja od pelena Vi imate vrlo važnu ulogu stoga ne zaboravite svom djetetu biti podrška i oslonac.

 

Ako Vaše dijete ide u vrtić, obavijestite odgojiteljice u skupini Vašeg djeteta da odvikavate dijete od pelena. Važna je međusobna suradnja i kontinuiranost procesa kod kuće i u vrtiću. Vaše odgojiteljice Vam mogu puno pomoći sa svojim savjetima i iskustvom.  

Budite ustrajni, strpljivi i brižni, ne forsirajte već prepoznajte spremnost djeteta za odvikavanje od pelena. Pružite svom djetetu puno podrške i pažnje kako bi ono sigurno zakoračilo u novo razdoblje svog života.

 

                                                                                             Priredila: Barbara Ivanac, psihologinja

You are here: Mali Princ Web ODVIKAVANJE OD PELENA – KADA I KAKO KRENUTI?